Wednesday, August 24, 2011

Maka Genaplah 500 tahun kejatuhan Kerajaan Melayu Melaka


Mahmud Syah memerintah Malaka sampai tahun 1511, saat ibu kota kerajaan tersebut diserang pasukan Portugis di bawah pimpinan Alfonso de Albuquerque. Serangan dimulai pada 10 Ogos1511 dan berhasil direbut pada 24 Ogos 1511. Sultan Mahmud Syah melarikan diri ke Bintan dan mendirikan ibukota baru di sana. Pada tahun 1526 Portugis membumihanguskan Bintan, dan Sultan kemudian melarikan diri ke Kampar, tempat dia wafat dua tahun kemudian. Putranya Muzaffar Syah kemudian menjadi sultan Perak, sedangkan putranya yang lain Alauddin Riayat Syah II mendirikan kerajaan baru yaitu Johor.

Kesultanan Melaka ini memerintah Melaka selama 110 tahun sehingga ditewas oleh pihakPortugis pada tahun 1511.

Source :- Wikipedia

Monday, August 22, 2011

Ucapan Selamat hari raya!!!

Sedar tak sedar sunguh 3G ramadan tahun ini, puasa pon dah tinggal berape hari.tapi mcm biasa hari2 last nie mmmg terasa EDGE sikit.kadang2 sampai ke tahap GPRS..tapi takpe janji kita sentiasa kawal diri dari roaming2 dosa.

Mana2 yang dah bluetooth duit raya dlm bank, boleh la start pegi hotspot utk beli persiapan raya,kalo agak2 budget kurang, belanja ala2 infrared pon boleh.tapi yang ade budget lebih , boleh belanja ala2 USB 2.0. kalo yang dah bersuami isteri, pandai2lah sharing wifi. nak harapkan suami jer topup prepaid pon susah juga.

Sempena bulan yang mulia nie,dengan face dan smile detection saya menyusun dual touch jari memohon ampun dan maaf atas segala keterlanjuran SMS, terkasar voicemail dan tersilap MMS.Kadang2 ade yang tertouch screen tu mintak halal lah..itu semua tak sengaja.Diharap agar coverage kebahagian akan sentiasa menemani kalian di mana sahaja lokasi GPS anda berada

Akhir kata, saya akhiri ucapan saya dengan serangkap pantun

"Anak kuda panjat pokok kelapa, Selamat Hari Raya!!"