Sunday, August 30, 2009

Kalam yang berkata-kata

sewaktu kalam ini terungkap..ade perkara yang tersirat yang perlu difahami..ade perkara yang tersurat yang perlu diperhalusi..keputusan yang diambil bukannya kerana diri..namun ianya kewajipan yang hakiki..namun atas kekurangan ..atas kesilapan silam yang memakan diri..diri terus dihukum..diri terus diikat..kebebasan disekat..dan aku tidak lagi punya diri..dlm memicu pelayaran hidup yang aku sendiri tidak ketahui..

sewaktu kalam ini digubal..warna hitam dan putih menjadi taruhan..lebihnya yang hitam..yang putih tidak lagi kelihatan..aku dipersimpangan memilih warna..warna yang menentukan tujuan..tujuan membawa ke perhentian..aku hanya punye dua pilihan..hitam dan putih..namun aku lebih rela memilih jaluran di tengah..warnanya kelabu namun jalurnyer amat halus..namun lebih baik dari memilih antara salah satu nya..kerana ku pasti..jika salah satu kupilih..ketawa dan tangisan yang menemaniku sampai bila2..

sewaktu kalam ini berkata-kata...aku sudah tidak punya kuasa utk memilih..aku tidak punye tanggungjawab utk merancang..namun berputus asa bukanlah alasan..akan ku tuju jaluran kelabu itu..walaupun halus ..walupun kelam..namun aku pasti..tiada siapa yang menangis..tiada siapa yang terkilan..kerana aku tetap aku..

Aku beralah namun xbermakna ku kalah..

13 comments:

Galuh Cendra Kirana said...

Setiap langkah yg diiringi niat yg baik, insyaAllah mendapat perhatianNya... Jangan bimbang ya. Kami bersamamu.. =) -slogan Bersamamu ditaja oleh; Beras Cap Gajah Batuk dan Ibu Anak.

anntaj said...

salam mogen...
rindu laa...
:)

HUMAIRA' said...

Sesungguhnya..untuk segala kesukaran, untuk segala kegusaran..ringankan dirimu untuk merangkul istikharah milik Ar-Rahman, Ar-rahim. Berdoalah padaNYA. Kemudian itu bertawakkal jua pada NYA. DIA yang maha pengasih lagi maha penyayang. DIA yang menjadikan segala sesuatu dengan bersebab. Hanya DIA yang satu mengasihi hambaNYA dengan tiada tandingan. Semoga terus dalam rahmat dan hidayahNYA. Wallahua'alam.

hanis said...

tinggi bahasa...
setinggi langit ke - 7

Fly said...

salam bro, sory lama x melawat, busy sungguh skrg ni, bro amcm sihat kaa? cantik gmbar lampu tu bro..

anntaj said...

Mogen...
MAR???
apakah itu MAR?
:)
sweet..
SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA AIDILFITRI...balik tak raya???

Galuh Cendra Kirana said...

MAR iyelah = Makcik Anntaj Romantika.... kuikuikui....

Mogen Ali Rico said...

salah salah..
MAR = Menyambut Ari Raya!!!lalalalala

cecabottttttttttttttt..

Galuh Cendra Kirana said...

MOGEN ALI RICO!

burt said...

nice bro lampu tu

~ujicham~ said...

mogen!! selamat berpose.. tak balik makan rendang ke?? hehehe.

anntaj said...

mogen! mana kamu??:P

Anonymous said...

Mogen,
Aduhai.. aku tetiba tak tercapai bahasa kalam ni... waaaa..