Monday, July 28, 2008

Tersebutlah kisah Ayam..


Ceritanya berkisar di sebuah ladang penternakan ayam yang terletak di Gunung Semanggul.tentang sebuah peternakan ayam. Disana ada 5 Ayam betina dan seekor ayam jalak (kira ayam jantan macholah) yang umurnya sudah lanjut dimamah masa (cewah-cewah cam lam novel percintaan lak). Karena merasa bahwa ayam jalak yang sudah tua tadi sudah melewati masa suburnya, si pemilik ladang tersebut memutuskan untuk membeli seekor ayam jalak lagi yang masih muda, tampan, segak, macho dan yang sewaktu nganya. Dengan secara tidak sengaja hal ini membuatkan si ayam jalak tua menjadi merasa tersaing. Lalu bibit2 cemburu dan hasat dengki menguasai dirinya, mulalah diyer mengatur srategi.

Lalu terjadi percakapan seperti ini :

Si ayam jalak tua : Eh, kamu jangan serakah sgt kat sini. Ayam betinanya kan ada 25. Kamu boleh ambil yang 15, bakinya bagi aku.

Si ayam jalak muda: Banyak hensem ko punya muka,tua tak sedarkan diri.Hang tu dah tua dah tak larat dah so semua untuk aku sahaja.

Si ayam jalak tua : Eh a...berlagak tul mamat seekor ni (jalak tua bercakap lam ati yer). Seper kata aku tua tak larat lagi, ko jgn pandang rendah pada aku, kang aku sekeh kang... O.klah, aku maleh nak gaduh ngan budak hingusan cam ko ni (jalak tua, menunjukkan eksennyer) so apa kata kalau kita pertontonkan kemanchoan kita ngan mengadakan satu pertandingan. Siapa yang menang boleh ambil semua ayam betina yang ada kat sini ayam ini. Yang kalah kirim salam.

Si ayam jalak muda: Aku.. aku boleh sahaja, pantang dicabar ni. Kita nak buat pertandingan apa ni... cabut bulu ayam ker (jalak muda membuat lawak loya beruk yer)

Si ayam jalak tua : Dak'ah! Senang jer pertandingan lumba lari. Sambil tersenyum kambing,

Si ayam jalak muda:Set

Si ayam jalak tua : Lumbanya 400M. tapi karena aku sudah tua, aku minta untuk lari dulu di depanmu 50 meter.

Si ayam jalak muda: Boleh (dengan penuh keyakinan).

Maka pertandingan pun dimulai. Ayam jalak tua lari dulu 50 meter baru ayam jalak yang muda lari menyusul dengan kecepatan kuasa extra gaban yang mengkagumkan. Eh, baru kurang 1 meter menyusul, si ayam jalak muda ditembak langsung oleh pemilik peternakan. Kenapa?????

Kata Pemilik : "Kurang ajar. INI AYAM JALAK-HOMOSEKS NI. Asal setiap kali aku beli dapat yang macam ni SUKA SANGAT KEJAR-KEJAR AYAM JALAK TUA AKU"

NiLAI MORAL : Jgn berlagak ngan org tua (depa banyak trick yer,) HORMATILAH ORANG YANG LEBIH TUA DARI KITA...

3 comments:

Harimau-Menaip said...

Mula2 baca, macam lucah. Last2 bagi soalan pulak.

Ayam tu kena tembak sebab dia adalah sasaran paling mudah dan dekat. Agaknyalah.

hanis said...

Ha'ah mogen...

ko menimbulkan persoalan disitu... knape ayam yang mude tu kene tembak...

a) ada kah kerana lambat berlari so dia ditembak kerana disangkakan terkene penyakit selsema burung?

b) adakah kerana pemilik reban menyangkakan bahawasanya ayam muda tersebut kurang stamina untuk mengerjakan ayam betina sereban?

c) tiada jawapan diatas....

** the end **

Mogen Ali Rico said...

bro rimau..

Mungkin jugak..tapi kenapa tuan punyer ayam tu nak tembak ayam jantan muda dier..bukanker ayam jantan tu dibeli utk ganti ayam jantan yang dah tua tue?

nis..
mungkin jugak..tapi kalo aku jadi tuan punyer ayam..takkanlaa lambat lari pon aku nak tembak ayam aku..hmm..musykil2..kalo kurang stamina utk tutttt..boleh dikire dgn lari laju ker??kalo mcm tue aku hari2 nak praktis lari laju2..lalalala..

kenapa erk ayam muda tu kene tembak..hmm..muskyil2..kene mintak mat saman kati tolong tgk2kan nih..hehe