Tuesday, December 30, 2008

Resepi Telur Mistik

Holaaaaaaaaa..mak leha kembali lagi dgn resepi terbaru yang gerenti sedap tahap restoran tupai2..Walaupun tajuk resepi ala2 kelakar seram gittew tapi mak leha yakin resepi ini mudah untuk dimasak dan senang dimakan begitu saja.. Peringatan, utk mendapatkan feel yang lebih jitu..resepi ini hendaklah dibuat di dalam gelap utk membangkitkan perasaan seram ala2 mistik ketika memasak.

Bahan-bahannya adalah:-
1) Bawang puteh dan bawang merah
2) Telur ayam jantan
3) Cabai
4) Garam & sos tiram

Caranya2
1) ketuk bawang puteh dua ulas..potong bawang merah betul ring
2)Panaskan minyak dgn suhu sekitar 80-90 darjah celcius..
3) Tumis bawang puteh sampai baunyer harum semerbak
4) Masukkan air
5) Kacau2..pastu masukkan bawang merah + cili.
6) Masukkan sos tiram utk menjadikan hasil masakan lebih gelap dan meyeramkan
7) Masukkan Telur yang dah digoreng
8) Tunggu kejab.sambil2 tue bolehlaa buat aksi2 seram utk menambahkan impak keseraman ittew.
9) Siapppp!!!!!!!

Petua makcik leha.
1) Nak lagi sedap..tambah sos tomoto + sos cili..gaul sampai lumat..rasanya kan lagi hebat
2) Hidangkan dgn nasik..jgn makan begitu sahaja..ini bukan mee goreng
3) Jgn lupa padamkan api selepas memasak.
4) Jgn kentot!!ini amaran keras ketika memasak..

Sekain..

23 comments:

Monkey D Luffy said...

aku first time try makan ni masa kat kedah... nyum2. sodap time panas2

Galuh Cendra Kirana said...

Erkk...wahhh, masakan org kedah rupenye die masakk..hah..leh jadik owang kedah dah nih..mai cek oi mai cek mai...

Mogen Ali Rico said...

yeahhh..masakan org kedah semuanya jenis kelakar2 seram..rasa takut ketika makan..nikmatnye sungguh luar biasa

Galuh Cendra Kirana said...

hihihik...tu belum lagi Nasi Ayam Periuk Besar.. Laksa Teluk Kecai...Pasembor Kodiang..toinggg!!

skatype said...

sedap.
smestinya menjilat kaki....
msak byk2..
hahaha..
pngl knduri satu kmpng..
resepi nie..
bley guna sebarang telur ker??
hahaha

M.K is Tun Mamat said...

Uiks... telur ayam jantan.. payah tu...

dayen_pinkpanther_pucca said...

ohoho cedapnya... mogen terpaksa belanja saya makan sebab awak telah menyebabkn air liur saya mengalir...kui3...

Mogen Ali Rico said...

Nasi ayam periuk besar!! kan seram tue..name pon dah ada ciri2 seram..
teluk kecai tu mcm nama pertubuhan kongsi gelap cina tue..seramnyerrr

skatype..
hehehe..aku masak ko tak makan siap..aku rendam kaki aku pengganti sos tiram..lalalalla..

telur ape yang ko nak pakai??lallaa

tun mamat
haaa..telur ayam jantan laa best..barulaa power

adik luffy,
erk..saya tak bersalah..tanyer puan galuh..die yang ajar saya masak..saya cume pelakon di dalam pentas dunia ini..tidak lebih dari ittew( sambil meragut rumput di tepi padang)

Galuh Cendra Kirana said...

erkk..hape lak sayer yunk! uhuhu...nanana..akak xbesalah ottey..skadar menotop yut yg atit...tian dier,..

skatype said...

hhahaha,,
ak xkisah tlur ap pn.
aslkan halal jerk.
hehehe

hafiz said...

waaahhh bro. pandai jgak ko masak ek!

hanis said...
This comment has been removed by the author.
hanis said...

seram lah juga kalau terpaksa makan makanan yg ko masak...
(larik semunyik belakang almari)

~ujicham~ said...

apa?? rendam kaki ko pengganti sos tiram.. seram2 sejuk n meremang bulu roma i tauuu.
mesti ketal gitu.. ko dah le stok malas mandi.. eii.. ngeri seh.

sparkystar said...

nampak macm sodap.lom tahu rasanya.ngeh3

Galuh Cendra Kirana said...

Ahaa, habesla dak skatype tuh nak gi Bahrain..jadik eksperimen chef mogen nih...balik kang membulat..hiiihihik...jage bebaik tetamu tu taw..nanana

Mogen Ali Rico said...

skatype..
bawak pil che kit taaunnn bayak2..mane tau ko mengalami kebiritan yang kental nanti

Nis..
Belakang almari aku ade momok..die pon lari kat situ smlm bila aku paksa makan telur mnistik nie..

uji..
belacan ngan budu semakin busyukk semakinlah sedap..busyuk2 sedap..aplikasikan dgn komen ko nanti yer..

sparky,
nampak sedap rasa belum tahu..tapi yang penting nampak sedap dulu..

Puan Galuh..
Hehehe..skatype mmg dah bulat..try nak bentuk die jadi petak2 takpon segitiga..miahahahaha...

Mogen Ali Rico said...

bro hafiz!!
bukan pandai tapi boleh masak..sedap tak sedap tu toksah citer..hehe

Lu punyer penulisan makin hari makin gempak!!aku sesak napas bile baca..jantung aku kerja keras nak sedut darah..paperhal..lu mmg bravo!!

hanis said...

haah.. aku tgh maen pok amai2 ngan momok tu skarang nih. ko tak tau ker?

skatype said...

bro.
dega sis galuh ckp 2.
jga aq lok2.
hahaha.

Galuh Cendra Kirana said...

Nananana...hepp yg bulat pon samer yer..jage abg kamu elok2..barulah samer2 petak. erkk..ape yg den mepek..lalala...

skatype said...

nyway..
bro.
hepy new year,,,,

Harimau-Menaip said...

tak pernah makan...tapi nak cuba rasanya.

bila balik malaysia bro.?