Holaaaaaaaaa..mak leha kembali lagi dgn resepi terbaru yang gerenti sedap tahap restoran tupai2..Walaupun tajuk resepi ala2 kelakar seram gittew tapi mak leha yakin resepi ini mudah untuk dimasak dan senang dimakan begitu saja.. Peringatan, utk mendapatkan feel yang lebih jitu..resepi ini hendaklah dibuat di dalam gelap utk membangkitkan perasaan seram ala2 mistik ketika memasak.
Bahan-bahannya adalah:-
1) Bawang puteh dan bawang merah
2) Telur ayam jantan
3) Cabai
4) Garam & sos tiram
Caranya2
1) ketuk bawang puteh dua ulas..potong bawang merah betul ring
2)Panaskan minyak dgn suhu sekitar 80-90 darjah celcius..
3) Tumis bawang puteh sampai baunyer harum semerbak
4) Masukkan air
5) Kacau2..pastu masukkan bawang merah + cili.
6) Masukkan sos tiram utk menjadikan hasil masakan lebih gelap dan meyeramkan
7) Masukkan Telur yang dah digoreng
8) Tunggu kejab.sambil2 tue bolehlaa buat aksi2 seram utk menambahkan impak keseraman ittew.
9) Siapppp!!!!!!!
Petua makcik leha.
1) Nak lagi sedap..tambah sos tomoto + sos cili..gaul sampai lumat..rasanya kan lagi hebat
2) Hidangkan dgn nasik..jgn makan begitu sahaja..ini bukan mee goreng
3) Jgn lupa padamkan api selepas memasak.
4) Jgn kentot!!ini amaran keras ketika memasak..
Sekain..
Meet me here!!
Tuesday, December 30, 2008
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
23 comments:
aku first time try makan ni masa kat kedah... nyum2. sodap time panas2
Erkk...wahhh, masakan org kedah rupenye die masakk..hah..leh jadik owang kedah dah nih..mai cek oi mai cek mai...
yeahhh..masakan org kedah semuanya jenis kelakar2 seram..rasa takut ketika makan..nikmatnye sungguh luar biasa
hihihik...tu belum lagi Nasi Ayam Periuk Besar.. Laksa Teluk Kecai...Pasembor Kodiang..toinggg!!
sedap.
smestinya menjilat kaki....
msak byk2..
hahaha..
pngl knduri satu kmpng..
resepi nie..
bley guna sebarang telur ker??
hahaha
Uiks... telur ayam jantan.. payah tu...
ohoho cedapnya... mogen terpaksa belanja saya makan sebab awak telah menyebabkn air liur saya mengalir...kui3...
Nasi ayam periuk besar!! kan seram tue..name pon dah ada ciri2 seram..
teluk kecai tu mcm nama pertubuhan kongsi gelap cina tue..seramnyerrr
skatype..
hehehe..aku masak ko tak makan siap..aku rendam kaki aku pengganti sos tiram..lalalalla..
telur ape yang ko nak pakai??lallaa
tun mamat
haaa..telur ayam jantan laa best..barulaa power
adik luffy,
erk..saya tak bersalah..tanyer puan galuh..die yang ajar saya masak..saya cume pelakon di dalam pentas dunia ini..tidak lebih dari ittew( sambil meragut rumput di tepi padang)
erkk..hape lak sayer yunk! uhuhu...nanana..akak xbesalah ottey..skadar menotop yut yg atit...tian dier,..
hhahaha,,
ak xkisah tlur ap pn.
aslkan halal jerk.
hehehe
waaahhh bro. pandai jgak ko masak ek!
seram lah juga kalau terpaksa makan makanan yg ko masak...
(larik semunyik belakang almari)
apa?? rendam kaki ko pengganti sos tiram.. seram2 sejuk n meremang bulu roma i tauuu.
mesti ketal gitu.. ko dah le stok malas mandi.. eii.. ngeri seh.
nampak macm sodap.lom tahu rasanya.ngeh3
Ahaa, habesla dak skatype tuh nak gi Bahrain..jadik eksperimen chef mogen nih...balik kang membulat..hiiihihik...jage bebaik tetamu tu taw..nanana
skatype..
bawak pil che kit taaunnn bayak2..mane tau ko mengalami kebiritan yang kental nanti
Nis..
Belakang almari aku ade momok..die pon lari kat situ smlm bila aku paksa makan telur mnistik nie..
uji..
belacan ngan budu semakin busyukk semakinlah sedap..busyuk2 sedap..aplikasikan dgn komen ko nanti yer..
sparky,
nampak sedap rasa belum tahu..tapi yang penting nampak sedap dulu..
Puan Galuh..
Hehehe..skatype mmg dah bulat..try nak bentuk die jadi petak2 takpon segitiga..miahahahaha...
bro hafiz!!
bukan pandai tapi boleh masak..sedap tak sedap tu toksah citer..hehe
Lu punyer penulisan makin hari makin gempak!!aku sesak napas bile baca..jantung aku kerja keras nak sedut darah..paperhal..lu mmg bravo!!
haah.. aku tgh maen pok amai2 ngan momok tu skarang nih. ko tak tau ker?
bro.
dega sis galuh ckp 2.
jga aq lok2.
hahaha.
Nananana...hepp yg bulat pon samer yer..jage abg kamu elok2..barulah samer2 petak. erkk..ape yg den mepek..lalala...
nyway..
bro.
hepy new year,,,,
tak pernah makan...tapi nak cuba rasanya.
bila balik malaysia bro.?
Post a Comment