Sunday, January 18, 2009

Gapura wacana yang tertutup

Rasanya sudah lama tidak menulis.Jari jemari lebih gemar bermain code perisian , memanjat crane dan bergayutan di tangga2 truck.Walaubagaimanapun, hidup perlu diteruskan dgn seadanya.Yang pasti jiwa lebih terisi, tenaga diperahi, kudrat bergerak mata melihat..Semuanya berfungsi dengan sekata walaupun hati sering meronta..Meronta untuk kembali..Menjerit untuk ditemani..lenguh sengal tangan dan kaki..siapalah yang sudi uruti..hihihihihi..

Tiada topik yang ingin dikisahkan.kerana topik diri yang terlalu lurus.. kerana turutan peristiwa yang terlalu tegak dan berulang2 menidakkan kewacanaan dirungkap..namun diri mencari2 topik apakah yang memungkinkan ianya dpat dikupas dari sudut yang berbeza?Topik apakah yang diharap intipatinya memberi sedikit makna dalam setiap kalam yang terungkap?Waduh..berat sekali namun lagi berat lagilah sedap!! (sambil mengenyit mata tanda miangnya sudah kembali)

Berita2 terbaru yang sempat disedut dan dinyonyot ke akal

1) Genjatan senjata Israel Selama 10 hari

Setelah dibunuh 1199 orang termasuk 410 kanak2 dan cederakan 5300 org , baru nak maen genjat2 yer..Minta maaflah pak israel..Selagi tak blah dari bumi palestine jgn harap kami nak beli produk2 korang lagik.Sekarang aku sudah tidak membeli lagi produk2 israel..pergi ke carefour pon tidak lagi..McD aku dah tak pegi..Minum kopi kapal api lagi best dari pegi starbuck..Sluar jean lewis aku still pakai tapi minta maap aku beli petaling street punyer..Minyak rambut johnson-johnson aku pon dah habis..Pasni aku nak try minyak zaitun pulak..Nestle aku tak minum..aku minum air sirap buatan sendiri jer skrg..Mintak maap coca cola & sprite..aku tidak lagi berahikan dikau..kleenex & kotex aku tak pakai..loreal,maybelline,victoria secret jgn kasik aku nampak..Perfume & deodorant tommy akan ku buang ( uhuk2 kasik aku pakai sampai habis dulu..Mak aku pesan jgn membazir..tuhan marah)..Namun..aku tak dapat terima hakikat aku terpaksa melupakan meggie..ohh tidak..aku amat sukakan Meggie kari beliau..bila dicampur dgn telur dan dimasak dgn pekat rasanya sungguh menggembirakan.ohh tidak.aku perlu mencari jalan utk mengambil alih syarikat ittew..akn aku namakan syarikat itu dgn nama Mogenali..Doakan aku berjaya..bang..saya nak mogenali kari satu bungkus ngan mogenali ayam yer..

2) Pakatan Rakyat menang di PRK Kuala Terengganu

Tahniah kepada PAS..Takziah kepada UMNO..Bertanding tu bertandinglah..jgn yang menang dok angkuh berkokok yang kalah ralid dudok merajuk.Sama-samalah jaga amanah..Yang kalah tak bererti kalah..yang menang tak bererti menang.Semuanya dalam pusingan roda.Yang penting sentiasa berusaha yang terbaik dan utk kesenangan semua.Nak komen lebih2 tak boleh..sebab aku sudah pencen politik

3) Malaysia & bahrain perbaharui perjanjian lama

yeahh..bagus..lamakan sikit visit visa tue dari 2 minggu ke sebulan dua..Gi dubai pon boleh dok sana 2 bulan guna visit visa.Senang sikit nak ajak keluarga dan kawan2 datang melawat bahrain.Berukun bertangga kat sini..Boleh kibar bendera malaysia kat rumah aku..barulah mcam rumah kedutaan Malaysia..Miahahha

4) Chong wei kalah ngan Peter Gade - berita hairan

terimalah hakikat Chong wei ittew yang paling handal maen badminton kat Malaysia skrg.Sape2 yang suka kutuk2..pilaa maen sendiri..jumping smash pon tak lepas..ade hati nak buat drop short..piirah..

5) Fahrain masih lagi kawan - utusan melayau

Semua org tahu Fahrain dengan scha( org kedah niehh) tgh suam2 cinta tapi takmo mengaku.Tapi lantaklah tapi bak kata harun salim bachik..lu lambat declare, gua rembat





16 comments:

Galuh Cendra Kirana said...

Tingg!! Naper tak cakap perlukan tukang urut...ngehehehehe (angkat dua-dua kening) lalallala

hanis said...

mogenali ye...
sungguh dilema aku untuk membuat pilihan.
nak beli ke tidak ekkk
takpe la
sebab aku nak boikot barangan israel
aku beli PAMA je le
ngahahhahahha

Monkey D Luffy said...

pandai si harun salim bachik cari awek ek.

p/s: sama ler kita.. kisah yg lurus mcm takder yg menarik jer

sparkystar said...

perghhh..ayt power tu,leh guna dimasa akn dtg.ngeh3

YIE[n] said...

buat insan yang berada di palestin, saya sentiasa berdoa agar dihentikan keganasan ini...
buat PAS tahniah...terus berusaha
buat SCHA, pilih le yg terbaik untuk masa depan bersama

~ujicham~ said...

hehehe.. kisah ko yg lurus ni menarik juga. geli hati aku belah kanan ni.

mountdweller said...

Kenape Israel tidak lanyak dan belah terus bumi Palastin? Uncle nak tengok apa Arab akan lakukan seterusnya.

Mogen Ali Rico said...

Salam semua..

Puan Galuh..
Tingg tong...perkhidmatan urut ade tak kat sini..saya nak mintak urut betis sebab asyik kejang2..

Nis..
Pama tak sedap..tak bolh melampaui kesedapan meggie kari ittew..cuba ko test jenama baru..Mogenali kari..sedapnya sampai menjilat kaki

Luffy
Tulaa aku nyer kisah hidup terlalu lurus..lurus mcm tiang talipon..harun salim bachik hensem aper..

sparky..
ayat mana yang power..ker ko nak aku translate semuanya dalam F leanguage..tak terdaya den

Yien..
Waaa jadi pengulas berita...hehehe..isu Palestin isu penting tapi jg dilupe isu di afganistan..afrika..semuanya sedara2 kita juga

Uji rashid..
lurus dan menggelikan..yaaa sungguh geli..geli hingga sampai ke hati

Tuan Moundweller
Palestin menjadi sumber air kepada israel dan mereka sedaya upaya untuk menakluki palestin.Jgn sampai nanti terjadi kat negara kita..

Negara arab?..hmm mereka terikat dgn Amerika..sedangkan bahrain yang sekaya2 minyak nie pon sanggup beri Amerika bukak pengkalan tentera dan kuasa ekonomi.Tak pahamlah ape jenis perangai diaorg nie

Galuh Cendra Kirana said...

Cik Mog,
Ader awak..perkhidmatan urut betis saje sejam DB2000 boleh? hehehe...tapi speselnye ade siap masak kari utk makan bekpes, tghari , kudap2 petang n makan malam untuk klien..;)

Mogen Ali Rico said...

makkiahh..dekat 20K tue..pengsan sat..

Galuh Cendra Kirana said...

aii, kater tayunk..nguahuhuhu..

Mogen Ali Rico said...

takder takder..diskaun kene kasik

Galuh Cendra Kirana said...

takde takde takder...nak dobloh Kkkk jugak..doplo K rupiah pon bolehlah...janji takmo diskaun taww..dam dam di dam dam..ngegehehehe...doploh rupiah..yeayyeyy!!!

vishalini said...

Hello i found your Blog quite intresting.Well i am Vishalini from india i'm also quite new to this blogging world.So now i am searching for my new friends.i found you in my one of my friend's blog friend's list.I hope you can be my one my friend forever.So i have added you in my blog roll.Hope you will also add me in your friends list.Anyways my dear friend happy Blogging....And stay in touch.Bye.

melayuangkat said...

Assalamualaikum Orang Bahrin,

Apa khabar?? Diharap sihat walAfiat dan segalanya baik baik belaka.

Memang macam macam berita di Malaysia sekarang, biasalah...masa terus berlalu, sesaat pun tak tunggu sesiapa..kehidupan dan cabaran cabarannya pun terus berlaku..

Hobi kamu photography? Bloglah gambar gambar yang menarik di sana untuk kami di sini.

Mogen Ali Rico said...

Salam ibu..
Alhamdulillah mcm biasa..semua sehat2 dan bertambah sehat belaka..hehe..semoga ibu pon akan sehat sentiasa..

Saya mencari hobi..saya tiada hobi yang kekal..insyaalah jika ada gambar2 terbaru saya akan postkan nanti..

Semoga ibu sentiasa sehat dan sejahtera bersama keluarga