Monday, March 23, 2009

Sepandai2 tupai di dubai

Mungkin ramai yang beranggapan Dubai merupakan destinasi bercuti yang paling menyeronokkan namun tidak bagi aku.Mungkin kerana jiwa aku yang tidak sesuai dengan kesibukkan kota ( aku org kampung wehh) atau kerana susunan perjalanan aku yang bercelaru dan bercompang camping membuatku resah semasa berada di sana.Namun, ianya tetap satu perjalanan yang menarik dengan perkara2 yang kadangkala kelakar namun menyeramkan.

Aku dan abang zaini ( rakan seopis dari Malaysia ) pada mulanya ingin ke pulau AL - Dar sebagai destinasi terakhir sebelum abang zaini berangkat pulang ke malaysia 24/3 ini memandangkan kami sudah habis mengelilingi bahrain dan habis semua ceruk pelusuk kota sehingga di celah2 lorong sulit dan belukar telah kami lawati.Cadangan utk bercuti ke dubai datangnya dari naluri ingin membeli belah secara ganas hasil saduran unsur2 shopholic dari hanis dan penyakit kembang kempis hidung dari uji rashid.

Pada awalnya, kami bercadang bertolak ke dubai pada hari khamis pukul 8 malam dan bermalam di airport dubai dan keesokkan harinya baru mendaftar masuk hotel ( budget seh) dan pulang ke bahrain pada hari sabtu pukul 6 petang.Kami hanya booking hotel secara online hanya utk satu malam sahaja namun apa yang dirancang tidak manjadi.Kami sampai di dubai dalam pukul 9 malam dan berlegar2 di free duty airport sehingga 11 malam dan tiada tempat utk kami melepak.Maka secara gentelmannyer kami bercadang utk mencari budget hotel dengan meminta pertolongan abang taxi dan abang taxi tersebut secara gentelmannya membawa kami ke sebuah hotel ( ala2 rumah tumpangan ) di Deira.

Sesampainya kami di rumah tumpangan tersebut, aku terus ke kaunter utk tanya room rate dan abang zaini berada di taxi utk menjaga barang.Soalan pertama dari penjaga kaunter kepada aku tentang berapa org dalam satu bilik.Aku menjawab dua.Die bertanay lagi lelaki ke perempuan.Aku jawab lelaki.Penjaga kaunter itu dengan muka berkerut mcm tidak percaya membawa aku ke tingkat atas utk menunjukkan bilik tanpa memberitahu room rate.Aku pon mcm pelik2 sengal ape punyer pesen nak check in bilik kene tunjuk bilik dulu.Aku pon hanya mengikuti penjaga kaunter itu naek ke tingkat atas utk melihat bilik.Sambil2 di dalam lif penjaga kaunter tu mula megoffer aku macam2.( aku rasa korang paham aper yang die offer..siap katalog beb..naek biru muka aku tgk katalog..hihih).aku dengan muka macho ala2 beruk pon membelek katalog dengan nafas yang berderuan kencang seperti angin but but di tepi pantai.

Setibanya di bilik aku lihat ade satu katil besar yang bercadar putih dan amat tidak lawa sekali tapi aku tak kisah sebab dah namanya budget hotel mestilah dapat yang koro2 jer.Aku tanye sekali lagi berapa room rate utk satu malam tapi penjaga kaunter itu masih lagi tidak mahu memberitahu dan mengajak aku berbincang di bawah.Aku lagilaa pelik tahap cipan laut aper kes nak bincang2 room rate nie.aku pon turun ke bawah dan aku lihat bayak pasangan berkeliaran dengan penuh noda dan durjana.aku pon malas nak amek port lalu turun ke bawah secara laju2 kerana tidak mahu abang zaini menunggu aku lama di dalam taxi.Sampai di kaunter, mereka mula tawar menawar room rate pada aku.aku lagilaa terkejut mimbo bila pada mulanya mereka meletakkan rate 500 dirham utk satu malam.Gilo apo, aku booking studio room kat bur dubai baru 300++ dirham satu malam.Aku tak setuju pada mulanya tapi mereka cuba tawar menawar dengan menurunkan hingga 400 dirham.Aku dah start panas dalam dengan proses tawar menawar tersebut, dahla hotel buruk, perskitaran yang durjana, harga tidak berpatutan maka aku blah dengan hati panas dan terus kluar menuju ke taxi.Abang taxi ittew sungguh tidak friendly, mcm2 alasan diberikan katanya malam minggu mmg harganya begitu dan apabila aku suruh ke apartment yang kami booking utk keesokkan harinya di area bur dubai die memberi alasan tempat itew jauhlah, jemlah, 45 menet lah..tapi aku tak peduli, aku suruh juga taxi ittew menghantar kami ke kawasan bur dubai dimana tempat ittew aku sudah biasa dan aku plan jika tidak dapat bilik aku tahu mane kedai2 yang boleh lepak hingga ke pagi.Akhirnya kami sampai di area bur dubai dan alhamdulilah kami dapat studio room apartmnet dengan rate 300 ++ dan inaya 100 kali ganda lebih selesa dengan hotel murah cap kelapa laut afrika ittew yang berharga 400 dirham ittew.

Setelah check in, kami berjalan mencari kedai makan untuk dinner dan akhirnya kami makan KFC jer dan balik semula ke bilik dalam pukul 3 pagi.

Keesokkan harinya.....( to be continue..)

Sekain

20 comments:

Harimau-Menaip said...

Sekain ke sekian? Apa apa je lah..

Nak balik Malaysia? Dah sampai kot?

Galuh Cendra Kirana said...

hepp...mujur la x pilih bilik tu jugak..walopon ader katalog tuuutt! huaah huaah...phewww.time kaceh yer,..(sambil tersipu-sipu gentel buju meja)

Monkey D Luffy said...

risau awek ko baca laporan ni... kakaka

Mogen Ali Rico said...

bro rimau..
belum balik lagi..tapi dah sebuk2 berangan nak balik dah nie

puan galuh
tulaa..mmg taknak pilih pon bilik tue.kalo rega singgit pon taknak ( padahal cepat2 angkut beg dalam bilik kalo rega singgit)

captian
laporan haruslah telus dlm membina keluarga bahagia..ahaks..(menda2 yang laen tu kene pandai2 simpan gak)lalala

hanis said...

chait mogen.. aku pasti laporan ko ditapis secara 3 peringkat ala2 minyak masak seri murni...

p/s : mog.. dari pemandangan atas ko kelihatan agak kurus & jelitawan. haha~

~ujicham~ said...

bedebor aku baca... mesti kalo pompuan yg gi, lg la tak selamat ek.

M.K is Tun Mamat said...

ahaha.. mogen.. aku tau ko semangat nak cite.. smpai jd sekain.. hehe.. aku tau ko mesti menggunakan hikmat tapis menapis secara 3 dimensi ini yang telah ku ajar kan dahulu.. ahaha

Mogen Ali Rico said...

nis..
ko jgn tertipu dengan teknik pencahayaan dan teknik pembalikan imej tue.
gmabr akan lebih ramping dan akan ada unsur barbarian yang sexy..cubalah..miahahah

uji rashid
perempuan jgn gi sensorang..diorg suke tipu2..hati kene keras cam kulit mengkarung..barulaa leh tukar jadi warna hijau..alalla

tun mamat
ternyata ilmu penapis 3 peringkat seri murni yang kau ajarkan dulu telah berjaya mengelabui mata masyarakat.

satu kain..satu jiwa
( inilah motto kami)

hanis said...

kiranya... aku masih mampu lega la. kerna doa ku dimakbul tuhan

"Dear Lord, if i can't be slim, please let my friends (mogen, uji, amat, galuh...) be fat"

teknik pencahayaan dan teknik pembalikan imej tue amat berkesan sekali.

Galuh Cendra Kirana said...

Yer..timekaseh, hanis. ko memang kangkung. huahuahua...Dear Lord, please let my friend (hanis) be a kingkong...ding dong. shalaalalala

hanis said...

galuh...

hamboi... acara berbalas pantun nampak... hehe

Galuh Cendra Kirana said...

aaaahaa..tu pantun enam blas rima tu. bait ade tujuh setengah...kerat dier ader sekerat jer...haibat ni pantun ni..kikihkih...jangan maghah Nisss..ngahaha

mountdweller said...

Salam Mogen.

Lama uncle tidak ke sini. Nampaknya stail mogen tetap begitu.

Rupanya Arab nih kaki belit macam sawa, lebih dari India. Itulah sebabnya Allah turunkan Rasul dari kalangan mereka.

Anonymous said...

Kuat lg iman adik ku nie!

melayuangkat said...

Assalamualaikum Orang Bahrin,

Apa khabar??

Mak Cik pun tak suka Dubai. Abu Dhabi is better tapi mahalnya boleh tahan juga.

Macam mana pun KL juga best!!

~ujicham~ said...

king kong nye ko nis.. dush!

Walinong Sari said...

Salam Perkenalan kali kedua.. saya dah include kan blog aidil dalam blog saya... so kalu senang2 jangan lupa pi la melawat blog kami yang tak seberapa...

Fly said...

salam bro...aku doakan ko dan tersayang cepat berumahtangga bro, jangan tunggu lama2 sahabat, E-ein kim salam kat bro hehe

Mogen Ali Rico said...

nis & gaduh & uji
"Dear Lord, if i can be slim, please let all girl be fat like king kong"..setel kes..lalala

tuan mountdweller..
org arab nie..hmmm.. dah kutuk berbakul2 dah..xkan berubahnye diorg nie


kak leen..
adikmu mmg kuat imannyer..aikk..baru tahu ker..miahahha

Bonda angkat
setuju!!!!..tapi johor bahru tetap dihati..hihihihih

Walinong sari..
Hai selamat berkenalan jugak..tapi musykil kali kedua??bila yang pertama?hhehe
anyway..nanti org linkkan kat bloglist.

pst:- jgnlaa panggil name penuh..satu dunia tau nanti..panggil cik mog jer..lallaa

fly..
thank thanks..itulah matlamatnya..lalalla..e-ein dah pandai xckp dah..waaa..mesti die ckp jerman

Walinong Sari said...

ok Cik Mog...
Ampunkan kami penunggu gua..