Thursday, April 30, 2009

Anger Management

Pernahkah kita berasa marah? atau dengan perkatan lain rasa mcm nak kicap org, rasa emo secara tiba2,rasa berang, jaki giler,meluat, baran dan mencikkkkkkk...Marah adalah satu emosi yang diluar kawalan..ianya hadir tanpa diundang dan pergi tanpa dihalau..Walaupun sifat marah itu adalah salah satu sifat manusia namun jika tidak dapat dikawal ianya pasti membawa keburukan.Salah satu cthnye..muka aku begitu buruk ketika marah..

Pengurusan sifat marah
Tujuan pengurusan sifat marah ini adalah untuk mengurangkan perasaan emo yang berlebihan dan menghindarkan dari perilaku fizikal dalam meluahkan perasaan.Kita tidak boleh menidakkan perasaan marah ini namun yang perlu kita pelajari bagaimana kita mangawal dan menguruskan perasaan marah daripada menyakiti org lain.

Kenapa Manusia Marah ini lebih dari Org lain
Mengikut kajian tokoh falsampah dalam bidang marahiologi, org yang suka marah ini adalah org yang mengalami masalah physiology namun sebenarnya sifat marah ini adalah sifat semulajadi yang telah dikurniakan semenjak kita lahir.SIfat Marah selalunya dianggap negative.Kita diajar bagaimana utk meluahkan pelbagai bentuk perasaan namun kita kurang diajar bagaimana utk meluahkan perasaan marah.Dan akhirnya kita tidak pandai mengawal sifat ini dan sampai satu tahap ketika kita hilang kawalan, kita akan melakukan sesuatu yang tanpa kita sedari.

Strategi dalam meluahkan kemarahan.
1 - relex
Ada pelbagai teknik utk releks dan ianya mudah untuk diikuti cthnye dengan menarik nafas dalam2 sambil membayangkan suatu percutian atau satu pengalaman yang menggembirakan.Cthnya, jika kita tertekan dengan bebanan kerja dan ingin marah..bayangkan dan rancang percutian ke pantai cenang diikuti dengan merancang persiapan2 utk bercuti dimana ianya pasti sedikit sebayak akan mengurangkan perasaan marah.

2- Menggunakan unsur2 humor
Ketika ingin berasa marah, so carilah teman yang boleh ajak berborak dan mengarut dengan tahap yang tertinggi.Luahkan segala kemarahan dengan perkataan2 kelakar dan lucah yang boleh membuatkan anda tergelak dan akan mengurangkan perasaan marah yang sedia ada

3- Tukar persekitaran
ketika anda rasa mcm nak marah cthnyer anda di dalam pejabat.Jgn dudok di dalam pejabat sehingga perasaan marah itu reda..carilah toilet atau opis org lain dan layan borak sampai anda merasakan perasaan marah itu berkurangan dan masuk ke opis semua.Ataupon jika anda marah pada boss, cariklah peluang menghindari daripada bertemu boss seperti menyorok di dalam laci ataupon duduk bawah meja secretary yang sexy.

4-Luahkan perasaan ketika anda mamai
Jika anda still merasa tertekan dan ingin meluahkan perasaan pada org lain, pastikan anda luahkan ketika anda sedang baring dan ala2 mamai dan terus membebel dan merengek dengan pasangan yang anda boleh percayai.Lagi dramatik, luahkan perasaan ketika mengingau dan jika pada hari kessokkan harinye anda lihat pasangan anda pucat maka anda telah berjaya meluahkan segala2nya.

5- lakukan perkara yang menggembirakan
Jika anda rasa nak marah, cepat2lah melakukan perkara yang menggembirakan seperti mendownload movie ketika kerja, melayari laman ari asia dan mencari tiket2 murah utk bercuti, mendownload lagu dan menghapal lyric, melayari laman2 web yang menggembirakan dan sebagainya.

Sebenarnya terlalu bayak cara untuk menguruskan perasaan amrah dan ianya terpulang kepada diri sendiri untuk menguruskannya..Menguruskan perasaan marah ini penting dalam konteks identiti diri dan menjaga hubungan majmuk di dalam masyarakat mahupon di pejabat.

Percayalah...ketika aku sedang marah...aku bukan aku lagi.....

8 comments:

Galuh Cendra Kirana said...

ader lagik... tulis besar2 Boss Bodow! (kalo marah boss) kat pasir putih tepi pantai... ombak saling berkejaran.. tulis sampai parkinson...yeahhhh!!!

M.K is Tun Mamat said...

hehe sabo... cool..

Walinong Sari said...

Cik Mog...
Gambar yang ko post dalam entri 2 gambar ko marah ke??? Nampak hensem jer cam model rambut... Lagi satu ko kata kalau ko marah nanti dah tak jadi cik mog abis 2 ko jadi apa??? "Chemong" the kucing??? hehehehehe

pssttt... Jangan marah kat walinong yer cik mog... down boy down...hehehehe

Monkey D Luffy said...

cayalah... cam pakar motivasi

p/s: aku memang perlu anger management ni huhuhu

Mogen Ali Rico said...

erk..
Puan Galuh...awak mmg lucu..
( gegahmm nieeeee...mmg nak tulis name beliau atas pasir satu pantai cenang!!!!!)

MK,
gua boleh sabo bro..tapi kalo dah kaitkan pasal cendol..gua mmg dah takleh sabo..miahahaha

Walinong Sari..
iklan rambut?? apaqarhhh..tu gambo budak tak mandi tapi gi sarapan kat kedai..

( den kalo marah..den jadi hijau...tapi jadi toyol la..miahahaha..barulaa kurus sikit)

captain
Aku rasa ko kene duduk bawah meja secretery yang sexy..baru ko dapat mengawal kemarahan ko tue..

Galuh Cendra Kirana said...

hepp...luffy jer bole duk bwh meja secretary sexy ogehh.. yg memberi saranan ni bwh meja security jer tau... hihik.

hanis said...

nak tuko bidang ye bang... gagaga
mmg falsampah tol...

~ujicham~ said...

wow.. ilang marah aku baca entry ko ni.