Monday, December 8, 2008

Beraya Haji di Bahrain



Hari raya sudah pun lepas.Aku tidak berdzabah binatang yang berkaki empat hatta berkaki dua sekalipun.berkaki lapan apatah lagi.Aku hanya mengkedarah makanan, maen kriket dan berjalan2 kangkung di tepi pantai sambil menjeling2 manja ke arah kelly clarkson yang bertaburan dan bersepah2 di tepi pantai.Tertanya2 jugak, diorg nie tak geti dok rumah ker?diorng ni tak sambut raya kat rumah sedara ker? tapi bila dipikirkan balik rupernyer aku pon lebih kurang sama dgn mereka.Bergelimpangan dan bergentayangan di tepi pantai dalam menghabiskan waktu-waktu cuti yang sememangnya bayak utk bulan ini.



Sebenarnya hari nie aku bersama-sama rakan Pakistan menyambut Eid Adha dgn cara mereka.Sambutannye mmg meriah mengalahkan sambutan hari raya puasa.Org2 arab kelihatan menziarah dari rumah kerumah, kanak2 bertebaran memenuhi jalan, awek2 arab mula kelihatan berpurdah dan berjalan keluar.Suasana umpama pesta dan yang paling menarik di depan2 flat kelihatan mereka menunaikan ibadah korban.Takde sembelih2 kat masjid semuanya buat di depan rumah.Mungkin persekitaran masjid yang kecil dan ditambah pula masing2 bagaikan berebut2 utk menunaikan perdzabahan binatang.Umpama satu kemestian walaupun ianya hanyalah sunat muakad dan sememangnya mereka mmg berkemampuan.


Menu makanan hari ini adalah manisan kir, beriani daging, daging masak kari, yogurt + sayur, roti kamachi tu satu kemestian dan ice cream ( nie aku beli sendiri kat pakcik yang datang naek van).Salah satu tradisi org pakistan, diorg akan menjamu tetamu makanan dengan kuantiti yang bayak dan agak kurang sopan jika tetamu menolak.So nak taknak kena makan dan pastikan makan betambah utk menunjukkan makanan tu sedap.So jgnlaa mengada2 nak makan cepat2 sebab confirm secara tak sedar mereka akan sentiasa tambah nasik dalam pinggan sampai penuh.So cara yang paling bijak, makan dengan perlahan.Betul2 timing masa korang makan mesti sama dgn masa diorg habis makan.So dgn itu dapatlah melepaskan diri dari terpaksa makan sampai pengsan.

Next entry, gambar maen2 kriket yang sampai skrg aku still blur2 ubi camne nak kire sape yang menang sape yang kalah.Caranya lebih kurang maen rounders ( nie zaman kanak2 dulu punyer permaenan nih).Tapi permainan nie mmg best time dapat pukul bola dan ramai2 jerit 6 point!!!!!!!!

Sekain.

9 comments:

~ujicham~ said...

seronok dapat mengenali budaya orang.. tentu lagi seronok kalau dapat mengenali kelly2 clarkson itu. dush!

CatlinaFly said...

salam..u kat bahrain?belajar or keje kat sane?best tu dpt timba pengalaman kat negera org...

Mogen Ali Rico said...

Uji..
Kelly2 kat sini warnanya ala2 suram suriam gitu..ala2 si tampok manggis gitu..ahakkk..ko niehh..bayak2 benda aku citer si kelly tu jugak ko berminat nak tahu dgn lebih lanjut..isk..ko mmg wanita misteri

Catlina terbang,
Saya budak kecik lagi kak..belajar pon tak habis lagi..badan pon kecik jew..tak caye tanyer uji..lalal..

Erk.sebenarnya seconded kat bahrain dlam tempoh beberapa tahun utk menimba pengalaman dan air di sini..yeyeahhh..

mountdweller said...

Sdr.

Jauh perjalanan, Luas pengalaman
Ramai berkawan, otak jadi songsang
Hidup berjiran, perut kenyang!

Umm... makan, jangan tak makan

Monkey D Luffy said...

terliur aku lihat makanan tu... gulp

matcomot said...

wow........bestnya tengok makanan tu..sedap tak?

Mogen Ali Rico said...

Tuan Mountdweller,

Jauh berjalan pakai bayak uwang,
Dekat berjalan otak jadi kurang,
Ramai berkawan otak jadi songsang
kurang berkawan leh giler kentang.

tang tang tang..makan tetappppp makannn!!!

luffy,
Ko terliur tgk makanan yang mana satu..tapi curry die superb bro..

Mat comot.
Alamak..kene tabik hormat dulu..Tuan..masakan die sedap tuan..Kalo tuan nak rasa boleh pegi rasa kat kedai mamak tuan..

Nasi beriani restoran insaf kat masjid india tue la rasanyer bro.Tu mmg style pure india masak nasik beriani.

Anonymous said...

balik nanti boleh ajar kawan main kriket..kat jb ader padang kriket area mutiara rini

hanis said...

best nyer dapat celebrate raya kat sana kan mog.. ai like