Wednesday, January 7, 2009

Asyura - Antara Hitam dan Hijau

Ritual yang menyeramkan!!
Inilah yang mampu aku luahkan setibanya aku tiba ke rumah..Satu perayaan yang sungguh menyedihkan.Dengan puluhan ribu manusia yang hampir semuanya berpakaian hitam, suara mendayu2 mentangisi dan meratapi, laungan semangat serta jeritan, perarakan menelusuri lorong2 dgn memukul dada dan melaungkan kalimah2 tanda ingatan atas kewafatan Hussein ibn Ali di dalam peperangan karbala.

Tidak bayak yang aku tahu namun hasil perbualan dgn org tempatan sambutan ini diadakan utk memperingati pengorbanan Hussein oleh golongan syiah.Selebihnya silalah tanya lebai google utk mendapatkan penerangan yang lebih lanjut..lalalal..

Secara keseluruhannya,

1 - Pada mulanya aku takut nak amek gamba sebab diorg tgh sedih2 aku amek gamba maunyer kene hempuk ngan matam ( alat utk menyakitkan diri) tapi oleh sebab ramai yang amek video so aku beranikan diri

2- Aku antara yang berada di saf hadapan ketika perarakan ( berdekatan tali pemisah) dan kaki aku lenguh berjalan 3 jam tanpa henti

3- Gamba di waktu malam aku tak suka amek sebab byk noise dan skill tarak

4- Aku cukup berhati2 utk mengambil gamba takut terambil gambar wanita dan confirm aku xkan dapat kembali ke rumah dgn tubuh yang sempurna

5- Aku sedih melihat org sedih dan aku gembira bila mereka mula mengedarkan makanan free kepada org ramai







6.00 pm ( trutttttttt..truttt..truutt)

Aku :- hello..hah abrar..where are u? are u coming with me?come on..We just take picture and khallas we go back and eat somewhere
Abrar :- No no no..we are not coming.we afraid too much..syiah people always making problem with us.3 day before they already kill 3 banggali and bla bla bla bla bla bla...
Aku :- hmm..oklah...i'll go by myself.catch u later

9.30 pm
Aku :- Hello..abrar..see!!! i'm still alive!!!!
Abrar :- huhh..u are syiah!! now we afraid with u ..bla bla bla bla bla bla bla blaaa blalalala
Aku :- @#!$%!#^$&^!%"!@#!$%!#^$&^

Masing-masing mempunyai kepercayaan dan aku menghormati kepercayaan mereka namun untuk membiarkan aku hanyut dgn mereka sesekali tidak.
Sekain

17 comments:

skatype said...

indah asyura tmpat ko..
xsmpay ugk ler ak nk snap...
ko da tibai awl2..
nice foto bro..

Mogen Ali Rico said...

aku tunggu lu lambat sampai..aku tibai dulu..tapi gamba bayak noise laa..memburu sensorang nie bosan laa

Ieja said...

jom buru kijang!

skatype said...

smpai ler ak nti.
jgn bmbng..
ku dtg dgn atie yg duka..
merindu pada yg da tiada..
mengasihi pada yag da pg...

Galuh Cendra Kirana said...

cara org depa ngan org kita berbeza sgt lew..takyah amek gamba babes lah...gamba kaki unta tew dah seksi dah tewww!dushhh!! kong keng kunggg kung ketiungggg!!! yaqdish yaqdishhh!! selamat hari asyura buat Bahraini... =)

hanis said...

aku nak makan bubur asyura.
mana nak cari..
uhuk3
mak mengidam 10 bulan nih..

~ujicham~ said...

weh.. mudahan2 ko tak hanyut dlm arus syiah.. kita muslim yang percaya Nabi Muhammad S.A.W itu adalah utusan yang sebenarnya.

Galuh Cendra Kirana said...

Hanis...jom..sabtu ni haku ngan para housemates nak masak bubur asyura ramai2..jom jom jom...(err..nak antar ke bahrain tak nih..takyah kot...nti sampai sana tumbuh pokok lak..nanana)

hanis said...

ko ader resepi tak. kasi post la. bleh aku buat sndri

Galuh Cendra Kirana said...

nun...jom gi umah haku nun...dah siap post dah..kaih kaih...

sparkystar said...

fuuhh...ko sdang mburu,hati2..mane la tahu ko sdang diburu lak..huhu

Monkey D Luffy said...

penyesalan tak sudah

Fly said...

salam sohabat..entry yang membuat kita berfikir banyak perkara..syabas bro..

dayen_pinkpanther_pucca said...

mogen ne ada bakat la. gamba2 semua cantik2... (kawal idung anda daripada kembang kecut. he3...)

Mogen Ali Rico said...

ieja
den nak buru ayam..tangkap buat masak lomakkk

skatype
gua tunggu!!!!

Puan Galuh
Kaki i pon seksi nyahhh..eeewweeeeewww

hanis..
aku nak masak nasik halba ko..jaga2!!!!

sparky,
aku suke memburu..tapi kadang2 kene buru pon best gak..leh lari2 anak

luffy
aper yang ko menyesal?

Fly,
errr..fikir yang baek2 jerr..cthnyer..fikirkan kopi cecah roti bakar kat railway station..huhhh..xdapat bayangkan

adik luffy..
jgnlaa puji makk nyahhh..nanti idung mak kembang sebelah..leh asah pensel nanti..

Fadil Wimala said...

beautiful pictures!

skatype said...

15..
da deal.,,
xnk cancel ag..
xnk..
xnk..
da rnduw sgt kat bahrain 2....