Tuesday, May 19, 2009

Perumpamaan hidup..

Ada yang menyatakan hidup kita umpama roda, tapi jgn sampai tersalah putar
Ada yang menyatakan hidup umpama warna, tapi jgn tersilap pilih tona
Ada yang menyatakan hidup umpama pelita, tapi jgn lupa isi minyak
Ada yang menyatakan hidup umpama layang-layang, tapi jgn sampai putus tali
Ada yang menyatakan hidup umpama aiskrim, tapi jgn sampai cair
Ada yang menyatakan hidup umpama lautan, tapi jgn sampai lemas
Ada yang menyatakan hidup umpama mimpi, tapi jgn lupa mandi wajib esoknya

Namun pada aku.. hidup umpama memandu...
Apabila semuanya datang kearah kita, baru kita sedar kita di laluan yang salah...

12 comments:

hanis said...

fuyoooooo mogen bermadah...

bagi aku... hidup umpama pementasan drama....
kejap ko bleh jadi drama queen
kejap ko bleh jadi director
kejap ko bleh pembuat kopi...
apa2 je la ko nak jadi
ada suka ada duka....
weeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

Galuh Cendra Kirana said...

Hidup umpama himpunan kraftangan. Terserah pada kita untuk membentuk sesuatu menjadi indah dan menarik. Kita yang buat dier... dier xboleh buat kiter... (itu kata mama)..

catz_mafia said...

En Mogen,
hahaha.. muka ko memang sama cam mamat yang meeting ngan hanis tu.. haha.. sama. memang sama.. kihkih

Zaidon said...

Salam.. saya suka ngan komen dari Cik Kirana.. hidup umpama himpunan kraftangan.. :)

Monkey D Luffy said...

mcm2 perumpamaan ada

yg roda jer aku tau

huhuhu

Fly said...

salam bro..lama x singgah sini. busy tul skrg ni

M.K is Tun Mamat said...

yeah.. jgn silap pilih.. yeah.. saya mesti pilih... bank rakyat... sume rakyat la..

Dils said...

Heh, semua perumpamaan bole pakai except the ice cream one.

Itu aku takleh nak pikir how to samakan with your journey/view in life.

Mogen Ali Rico said...

nis..ko mmg suka maen drama..masuk rancangan ank wayang meh..nanti aku afundi ko kay.

hidup umpama mak andam..kita yang hias die bukan die yang hias kita..lalalalalalla

catz mafia...
dush dushh..manerrr aderrrrrrrrrrr..tak samer laaaaaaaaa...huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.....hanis!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

zaidon..
yeahhhhh..she's rock bebehh!!!

captain..
byk lagi bro prempuan..ehh perumpamaan..ko penah denagr hidup umpama meggie tak..ko tanyer hanis..die makan meggie di tgh malam tak ajak akuh..hanis lagik!!!!!!!!!!!!!!

Bro fly..
hehe..Bila start cuti sekolah..pelan2 kayuh bro..bak kate pepatah.tenang2 air di kali..

MK..
Weh bank rakyat ade bukak lagik tak bond untuk simpan uwangg..15% tue beb..ASB baru 8%

Dils,
Hidup umapama icecream, nikmatilah ia sebelum cair..

makdusnyer, kita harus makan ice cream sebelum cair kerana apabila sudah cair ianya sudah tidak sedap lagi..sekain..lalalalla

mountdweller said...

Salam Mogen.

Kalau uncle katakan hidup umpama Wayang Kulit, bagaimana?

Kita hanyalah satu objek yang sentiasa mengikut hayunan Tok Dalang dengan langsung tiada kuasa.

M.K is Tun Mamat said...

mogen, bank rakyat ada lg.. meh la.. cepat la balik..

A a D i I ? said...

mimpi kena mandi wajib?
letih la hari2 nak kena mandi wajib even mimpi jatuh pokok jer..
haha!