Tuesday, May 5, 2009

Prison of hate

Ini merupakan satu kisah mengenai dua budak kecil yang bersama2 bermain pasir di halaman rumah abah mereka.Biar aku perkenalkan watak mereka untuk memudahkan sesi penceritaan.Dua org budak tersebut boleh dikenali sebagai Sameon dan kamaruddin.Sameon telah berjaya membuat kota pasir yang besar dan cantik.Ini membuatkan kamaruddin merasa cemburu dan secara sengaja merosakkan dengan melenyek2 kota pasir sameon dengan menggunakan kereta mainan beliau.Sameon merasa sungguh marah dan menangis sekuat-kuat hatinya sambil menjerit "Saya benci bermain dengan awak..awak jahat..kijammm..bengis mcm serbia..saya tak mahu berkawan dengan awak lagi"

namun setelah 10 minit berlalu..sameon dan kamaruddin mula bermain bola bersama2, ketawa bersama dan menikmati hari dengan gembira.

kejadian itu disaksikan oleh keluarga kanak2 tersebut, sambil ibu kanak2 tersebut menggeleng kepala dan bertanya kepada abahnya dengan bahasa omputeh "how do kids do that?how can they be at each other's throat one minutes and get along with each other so famously the next?"

Si abah pon menjawab dengan bahasa omputeh yang broken.."it's easy darling, they choose happiness over righteousness!"

Kisah yang simple namun mengandungai pelbagai makna.Aku melihat bagaimana kita memilih dan fokus apa yang lebih penting di dalam kehidupan.Cara kehidupan yang mana yang menjadi pilihan.Bagaimana abiliti kita utk menyerap keadaan dan di dalam tuntutan sosial dimana kita memerlukan antara satu sama lain.Sepanjang rentetan perjalanan sosial kita akan sentiasa belajar bagaimana hendak memperbaiki diri utk tidak membenci dan belajar utuk memaafi.Inilah namanya kehidupan.Belajar memahami kesilapan diri.Tidak menuding semuanya kepada org lain.Belajar memaafi, belajar merendah diri dan mengaku kekurangan diri sendiri.Perbuatan yang sama akan menghasilkan ouput yang sama.Jika perkara yang buruk berulang2 kali terjadi, jgn tuding masalah itu datangnya daripada org luar.lihat diri sendiri, perhati dan hayati diri sendiri.Mesti ada sesuatu yang perlu dibaiki...

Jika tidak, percayalah kita akan terpenjara dalam kebencian diri sendiri..

Antara cinta dan benci jaraknya terlalu dekat..berhati hatilah..

sekian
( it's is sewiussssssss...it's sewiiussss..wonder pet wonder pet!!!!)

9 comments:

Monkey D Luffy said...

sekali lg entri bermotivasi

semuanya bermula dr pilihan

:)

hanis said...

takotnyer nak komen....
entri siyes nihhhhhhhhhhhhhhhhhh

~ujicham~ said...

itu dia pakar motivasi scr part time prof al-mogen ar-rico aliyah. tepukan gemuruh. yaehh!!

terkesan sungguh hati kecil ku ini.

Walinong Sari said...

Cik Mog....
Walinong dah mula memproses segala info yang diberikan dalam entri kali ni dan sekarang tengah beratur untuk memasuki otak.. Lambat ckit sebab ader yang lupa beli tiket... Hehehehe

Apapun ianya sangat memberangsangkan... Thanks again!!!

Mogen Ali Rico said...

captain..
yeahhh..hidup aku penuh dengan nutrisi ( lemak tepu + vitamin K dan B complex)..

tang motivasi tue..ko kene tanye hanis..die kadang2 suka kasik motivasi di waktu pagi..lalala

nis..
it's sewiusss niehhh..walaupun taklaa sesewiuss mane..hehe..tapi biasalah tuh kan kan..sewius jer lebey..kepala still ade sikit masuk air

uji..
aku tau..ko mesti nak mintak komisen sebab guna watak sameon tue kan..kan kan..masuk buku 555 dulu!!!

walinong sari..
erk..pungong wayang dah nak tutup nie..yang tgh beratur tue kasik masuk laju2..lalala
(bila nak ajak makan nasik ayam periuk besarr niehh..lapar ayam..ohhhh tidakkkkk)

Galuh Cendra Kirana said...

ni yg nak tenot wonder pets tamo miss nihh... it's sewiuss... it's sewiusss~ ngeee~

Walinong Sari said...

Cik Mog...
Ko ni nak suruh masuk "Pungong Wayang" atau "Panggung Wayang"?? Kasi comfius la ko ni... Hehehehe
Nak makan nasi ayam periuk besar?? aikk baru ari tu ko kata nak bakar lemak... belum bakar, ko nak tambah lagi??? tapi kalu ko nak jugak ok no problem suruh si galuh bawak balik mai kulim... hehehe

dayenpanthepucca said...

dan aku pong pilih kebahagiaan ^^. hohoho...

Mogen Ali Rico said...

puan galuh..
Mari kita tenot sama2 yok..lalalal

walinong sari..
lalalalalala..dua2 pon boleh..jajajajajaa...lawikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk

nasi ayam !!!!! nakkkkk nakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk..aku dah jadi jembalang hijau dah nie kerna mengidam nasik ayam..uwaaaaaaaaaaaaaaa


dayen tarapucaca..
yeah yeah..pilih kebahagian yer..(ehem ehem..mcm ayat org bercinta jer nie..lalalalala..captainnn..tgk adik ko dah pandaiiiiiiiii)