Thursday, September 25, 2008

KAMI the movie!!

"Hidup ini memamg palat.Tapi esok masih ada"

Giler kentang!!!..Penduduk Malaysia kene layan citer nie.. Tahun lepas aku layan tv series tapi tak puas sebab citer die mcm tergantung tapi rupernyer2 diorg bikin kasik movie..Huwaa..kagum2..salah satu sebab aku suke citer nie sebab name actor die "ALI" yeahh..alirico..awek2 yang belakon semua sempoi2..walaupun dalam citer nie mcm ada unsur2 nakal dgn awek yang chicky dan ditambah pula ada yang cheeky ( mulut puaka) tapi ada pengajaran yang boleh dalam pengertian satu persahabatan secara khususnya.Jalan ceritanya menarik dan teknik penceritaan yang superb sebab kene menggunakan kepala hotak yang cukup padu utk memahami setiap jalan cerita sebab penceritaannya tidak lurus..Tidak bengkang bengkok tapi ke depan ke belakang dalam kupasan setiap perkara dan membuatkan aku makin meminati cerita ini. ( apsal ayat aku nie macam laen mcm jer..blasah jerlah).

Ceritanyer cukup simple tapi digubah dan dilayarkan dgn mantap walaupun tanpa pelakon terkenal dan budget yang besar.Hanya berkisar hidup 5 sekawan yang masing2 mempunyai jalan dan liku2 hidup tersendiri.Penceritaan yang memfokus terhadap setiap individu namun bijaknya pengarah mengolah pertemuan mereka dan menggabungkan semuanya di dlam suatu cerita yang sama.Ala-ala mcm cerita CINTA laa..tapi ini tahap 5 individu yang masing2 mempunyai jalan cerita yang berbeza dapat disatukan dan diciptakan kisah yang baru yang melibatkan semuanya..Hebat bukan..Namun kepada yang kaki bahasa,jiwang dan pujangga..jgn harapla nak copy kata2 indah ala2 pujangga dalam filem nie sebab confirm takkan ada..Cerita yang bersifat neutral yang mengisahkan persahabatan, ideologi dan kehidupan secara realiti remaja di ibu kota.Selamat menonton..

Casting

Ali -Mamat cool + kaki weng + hati baek + Kawan Abu + Kaki Music + Kaki Gig
Masalah :- Mak Bapak selalu Gado ..mamam estacy bila tension

Abu -Mamat lawak + kaki rembat + hati baek + Kawan Ali + Kaki Music +Kaki Gig
Masalah :- Abang kandung meninggal..Bapak pilih kasih terhadap anak..suka mencuri

Lyn - Minah ranggi + garang + Buat majalah music + Kaki Music + Kaki Gig
Masalah :- Kemiskinan keluarga..pindah bandar dan nak bantu keluarga..hidup tersepit..

Adii- Minah ranggi + kelakar + Sedara Ali + Kaki chatting + Kaki Music + Kaki Gig
Masalah :- Bercinta online dgn abang si abu dan menunggu2 tapi tak sedar abang abu dah mati dirompak..Abu pon tak tahu si adii ade couple2 ubi dgn abang die.Mak adii ada masalah dgn keluarga Ali

Sofie- Minah blur tapi ranggi + kawan baik Adii + kaki Belajar + Kaki Music + Kaki Gig
Masalah :- Mak sendiri nak kawen dgn suami org..Tercintan dgn si Ali

15 comments:

Dhada said...

Suka drama ni . Sgt remaja HAHA

Mogen Ali Rico said...

hahahhaah..tau takper..terperasan kejab jadi remaja..lalallala

Dhada said...

Kamu bukan remaja la . Kamu pakcik kpd remaja . gagaga ;p

Anonymous said...

yeahh...
kamu lah pakcikku yang sejati...

Mogen Ali Rico said...

heppp..tidakkkk..ramainyer anak buah aku..( nie korang ikhlas ke tak nieh..ker nak duet raya..musykil2)

hanis said...

apesal aku bley tak tau sal kewujudan cite nih??? confiuss....

Mogen Ali Rico said...

aku rasa ko kene bayak2 menonton drama tv8 dari tv1..hikk hikk

Galuh Cendra Kirana said...

Hepp!!! Citew ni....! Sayer cukew arrr...watak2 tu still melompat2 ubi lagik dalam diriku..hihi..(cukew Liyana Jasmay..comel..!)

hanis said...

nampak sangat aku jenis tak tgk TV.. thihihi... aktiviti padat... maju lah sukan untuk negara.... haha~

~ujicham~ said...

~uji rashid blur~
tak tau hujung pangkal citer ni...

Dhada said...

Pakcikk nk duet raya ! nk nk ! :DD

Mogen Ali Rico said...

galuh..
yeayyy...lompat2 kangkong..bestkan diorng nie..lyn mmg sempoi..tapi garang..

hanis..
tuelaa maen lagi bandminton sampai sore..gi layan kat yotube..ade lagi kot bebudak nie upload

uji rashid...
Hehehe..nie mesti sekapal ngan hanis..kasik layan kat yoitube

dhadha..
Gulp..gulp dan gulp sekali lagik..nani jer boleh..hehehe

Dhada said...

Asal pulak ? Ini ta adilll ! :/

Mogen Ali Rico said...

heheheh...lallalala nanananana

Qaseh.Darwisy said...

penah layan kejap..ok jugak citer ni..tapi untuk layan muvee mmg x akan..no no no...