Bahan2:
1 bungkus maggie
4 cawan tepung gandum
1 batang carrot - dihiris panjang2
1 biji bawang besar dihiris2
* taugeh ] ikut suka
* daun bawang ] suka hati
* daun kucai ] lantak korang laa
* daun sup ] ape2 jerlaa
* lada hitam/putih, ditumbuk ] belasah jerlaa
p/s: nak campur ikan bilis/ udang/ sausage yang dipotong2 / sotong kurita / umang2 / lemang pun boleh asalkan ditonggeng halal.
Cara2:
1) Maggie direndam lembut dan ditoskan.
2) Campurkan semua bahan.
3) Masukkan air dan gaul rata2 - agak2lah macam kita buat cucur kodok.
4) Lepas tu, bolehlah goreng. Minyak jangan lupa panaskan dulu.pastikan minyak yang ditapis 2 kali tapisan.lalala
5) Gunakan kepanasan api dari 50-70 celcius
6) Dah masak boleh makan, cicah dengan sos cili atau sambal ikan bilis.
6) Dah masak boleh makan, cicah dengan sos cili atau sambal ikan bilis.
Petua2 mak bedah
1) campur sebiji telur untuk lembutkan adunan.
2) maggie kena gunting, kalau tak, alamat berjurai panjanglah.
3) waktu nak goreng tak payah bulatkan. selalunya goreng macam cucur udang. Saiz gorengan tu tak kisahlah, nak besar - pinjam senduk makcik leha, nak kecil – pakai sudu jer
1) campur sebiji telur untuk lembutkan adunan.
2) maggie kena gunting, kalau tak, alamat berjurai panjanglah.
3) waktu nak goreng tak payah bulatkan. selalunya goreng macam cucur udang. Saiz gorengan tu tak kisahlah, nak besar - pinjam senduk makcik leha, nak kecil – pakai sudu jer
4) Nak tahu cucur dah masak, cucuk cucur dgn garpu kalo termbus kire dah masak dah.
Selamat mencuba
Sekain
14 comments:
cucur megi tu nmpk sedapp :)
sedap sedap!!! rasa mcm jemput2..
Yeyeyeyyy...misi membaikpulih perut tersayang berjaya!!!
yeye..10Q so muchhhh!!!!!!!!!!!!!!
perut dah tak meragam lagi..die sedang berperasaan kenyang.
Terima kasih semua..terima kasih mopiko..lallala
ahaks.. feveret aku time bosan2.. boleh juga dicampur dgn oat..
tun mamat..
ko juga seorng tukang masak terkenal..ko patut bagi aku respi utk aku cuba.
SUNGGUH MUDAH!
resepi aku sungguh exotic kata housemate2 aku dulu.. hahahaha
garam xletak ke bro??
Aku ngintai jek..agak2 scene lps masak mesti beselerak dapor..patu lantai basah n beminyak.Gamaknya la..
ei mogen.. merujuk perbualan ko ngan mamat.. nampak korang ni mesra cam.. heee... hehehe.
luffy,
sebab mudah laa aku buat..kalo susah aku tak buat nyer..hehehe
tun mamat,
sungguh exotik and erotik..lallala
sparky,
aku takut kene darah tinggi..
qaseh
maner ader..aku masak baek2 tau..setitis minyak pon tak tumpah cumer berterbangan jer di merata2 tempat..( dinding dapur abis..xdapat aku selamatkan)
uji..
hepppppppppp..mane ade..ko jgn buat gosip2 liar..hahhaahha
salam sohabat..menu spesial tu kawe nok terai leh dok?hehe
Tuan FLy,
Boleh sangat2..tapi jgn terlalu harapkan rasa die sedap mcm rasa pizza yer..rasa tetap mcm jemput2 biasa..hihihihi..
Post a Comment