Thursday, September 18, 2008

Menolak lembut..

Sempena bulan ramadhan yang mulia nie..kita sebenarnya dituntut untuk menjaga tutur kata atau dgn perkataan yang lebih best kita haruslah bersikap lembut dalam semua perkara.Namun persoalan yang sering menjadi dilema ialah bagaimana mengungkapkan "YA" sedangkan ianya bermaksud "TIDAK"dgn cara yang paling lembut dan penuh lemah gulai tempoyak..

Kadang kala kita tersepit dalam mengungkapkan perkataan YA sedangkan kita bermaksudkan TIDAK..Terdapat pelbagai panduan , teknik, posisi atau apa2 jerlah utk mengungkapkan YA atau BOLEH namun sebenarnya ianya merupakan suatu penolakkan secara lembut seperti joget lembut di entri sebelumnya.Mari sama2 kita berkongsi ilmu jurus menolak lembut demi kesejahteraan dan kebahagian bersama

1) Boleh tapi tayunk kene tunggu sampai...
Ayat ini jelas menunjukkan kita tidak menolak sesuatu permintaan namun kita meletakkan satu lengahan masa dgn harapan si peminta akan terlupa dgn permintaannya.
Cth ayat :- Boleh yang..nanti abang belikan cincin emas putih tue yer..tapi ayang kene tunggu sampai abang jadi kaya dulu.Bila abang dah jadi kaya..bukan setakat emas putih, rumah kat australia pon abang boleh belikan utk ayang.

2) Boleh, tapi tayunk sure ker?
Ayat ini mmg smart sebab kita menimbulkan perasaan yang was was kepada si peminta dan dgn harapan peminta akan ragu2 dan tak meminta lagi
Cth ayat :- Boleh yang..abang pon mmg dah plan nak bawak ayang bercuti ke paris..tapi baru2 ni abang baca..skrg nie kapal terbang selalu terhempas sebab tak cukup minyak..walaupun minyak dah murah tapi diorg tetap jual mahal..sayang sure ker nak pegi?

3) Boleh, nanti abang confimkan balik yer..
Ayat nie kekuatannya pada perkataan "nanti".Nanti beerti kita belum lagi confirmkan sesuatu sehingga sesuatu yang lain berlaku dan dgn harapan peminta tak boleh salahkan kita kalau xjadi.
Cth ayat :- Boleh yang..nanti abang confirmkan balik dgn boss abang pasal cuti panjang tue yer..manelaa tahu tiba2 boss abang nak letak jawatan ker takpon tukar department ker.Tah2 abang dapat boss baru.

4) Boleh, jika tayunk dapat dulu...
Ayat nie seakan2 bersetuju dgn permintaan tapi dimasa yang sama meminta sesuatu pada si peminta.Dgn harapan si peminta akan berfikir 2,3 kali utk meneruskan permintaannya.
Cth ayat :- Boleh yang, kita beli perabot baru yer tapi lepas ayang dapat bonus selasa nie ..amacam..okay ker?

5) Boleh boleh boleh!!!
Persetujuan yang terlalu over akan menyebabkan si peminta tertanya2 adakah kita benar2 setuju secara ikhlas atau terpaksa.Biarkan si peminta tertanya2 dan insyaallah si peminta akan insaf dgn sendirinya.
Cth ayat :- Abang..ayang nak ..haaa boleh boleh boleh..aper ayang nak semuanyer boleh..hamekk semuaa..hamekk..mmg nie semua utk aygg..amekk..ehh nape tak hamekk..hameklah..

6)Boleh tapi byak perkara kita kene consider yunk.
Ayat tersebut bolehlaa dikatakan tanda persetujuan awal tapi di masa yang sama dibangkitkan perihal2 yang laen yang memungkinkan permintaan tersebut tidak sesuai
Cth ayat :- Boleh yang, kalo ayang nak kita balik kampung belah ayang tahun nie..abang tak kisah..tapi aper kate atuk abang..atuk dah beli mercun utk maen malam raya..anak2 jiran abang semuanya dah tunggu duet raya kita..abang xsampai hati nak hampakan diorg

7)Boleh kalo tayunk tolong abang..
Ayat ini sesuai digunakan utk meletakkan balik tanggungjawab pada si peminta
Cth ayat :- Boleh yang..abang tak kisah ayang nak suruh abang masak lomak cili padi ker, kari ker hatta gulai tempoyak sekalipon tapi ayang kenelaa tolong ajar abang masak dulu.

8)Boleh tapi tak taulaa abang boleh buat ker tak?
Ayat ni seolah2 kita tak kondifen terhadap sesuatu permintaan dan dgn harapan si peminta tak terlalu berharap kita utk melakukannya.
Cth ayat:- Boleh yang..rumput kat luar tu nanti abang tebas yer tapi abang tak kondifen laa sabit tu kat mane.Kalo jumper pon tak taulaa tajam lagi ker tidak..doktor pon dah pesan abang takleh menebas sebab takut penyakit ruam abang datang balik.

9)Boleh tapi tayunk minta tolong ngan diorang dulu yer..
ayat nie kirenya mcm ayat taici laa..Kita tak ckap kita tak mo buat tapi kita taicikan pada org laen dgn harapan org laen akan tolong buatkan
Cth ayat :- Boleh yang, tapi abang rasa si lah ngan jib tu lagi terer parut kelapa dari abang..cube ayang mintak tolong diorg parutkan kelapa lagipon diorg ade mesin parut.Abang cume ade kukur kelapa nie jer.

10)Boleh tapi mesti teruk..
Ayat nie menerangkan kesan negatif yang akan terjadi diatas perkara yang dimintanya dgn harapan si peminta tak sampai hati dan tidak memintanya lagi.
Cth ayat :- Boleh yang, kalo ayang nak jugak abang parut kelapa tue abang buat skrg tapi abang tak tahulaa dgn naseb abang lepas nie..mungkin tangan abang terparut sekali ker..mata parut tu tercabut kene kat bdn abang pastu sampai berlubang2 badan abang..cedera parah..tapi abang redha semuanya sbb abang lakukan utk ayang..

Selamat mencuba dan selamat beramal..

sekain..

4 comments:

Galuh Cendra Kirana said...

Cik Mog!
Deyaperda! Hawak nih merbahye la. Tapi okey gak awk gitau jurus2 menolak lembut nih. Leh gak cik adik tayunk ehem2 tu baca post ni n study terlebih dahulu isi perut jurus2 tersebut...tayulah sayer nak ngajor dier menggunakan "Jurus Gamam Terkiok"...heheheh.. 11) "Boleh ker Boleh?"....haaa..tym tu tayulah awak bahwe awk mau tak mau takde pilihan A), B) atau C) lagi dah..pempaham la yer...hahahahahaha! (jurus tertawe kejam khas)...

Qaseh.Darwisy said...

hahhaaa..tu alasan namanya..eh, ada org dapat bonus ke slasa ni?alaa,jelesnye..

jurus no.5 tu agak melampau skit..baik ckp "tak" jea dari buat mcm tu..melampau u..

em..ok ok..boleh diguna pakai jugak jurus2 tu..

Monkey D Luffy said...

Ini macam mengajar panduan percintaan ni...

MAHAGURU CINTA MOGEN
PENASIHAT CINTA

Mogen Ali Rico said...

galuh..
Jurus nie tak merbahaya utk spesis2 kaum adam yang ingin menjaga ketenangan rumah tangga dan juga tingkapnya..( except jurus 5.boleh buat gado tue).

qaseh..
Kadang2 tak semua perkara boleh dipenuhi walaupun dicuba bersungguh2.Tapi cara penolakkan kenelah lembut dan secara diplomatik..taklaa nanti sebelah pihak yang meminta rasa mcm pihak yang diminta itu tidak berguna atau hampeh a.k.a useless dan hampagas.

budak getah..
Ini panduan utk ko ngurat anak dara n9..

( kenapa hari ini bahse aku ade ala2 skema..sakit perut punyer kes)