Thursday, December 4, 2008

Dah cukup ker nak sambut raya nie?

Perkataan yang paling sulit diucapkan oleh manusia barangkali adalah perkataan "cukup". Benarkah?

Bilakah selalunya kita akan berkata cukup?
Hampir semua pegawai merasa gajinya belum sepadan dengan kerja kerasnya.
Pengusaha hampir selalu merasa pendapatan perusahaannya masih dibawah target.
Si Isteri sering mengeluh suaminya kurang memberi perhatian.
Sang Suami pula berpendapat isterinya kurang pengertian.
Anak-anak menganggap orang tuanya kurang kemurahan hati.
Semua merasa kurang dan kurang.
Sampai bilakah kita mampu mengucapkan cukup?

Cukup bukanlah soal berapa jumlahnya.
Cukup adalah persoalan kepuasan hati.
Cukup hanya diucapkan oleh orang yang tahu mensyukuri.
Tak perlu takut berkata cukup.
Mengucapkan kata cukup bukan bererti kita berhenti berusaha dan berkarya.
"Cukup" jangan diertikan sebagai berpuas diri. Mengucapkan kata cukup membuat kita melihat apa yang telah kita terima, bukan apa yang belum kita dapatkan.
Jangan biarkan kerakusan manusia membuat kita sukar mengungkapkan perkataan cukup.

Sempena menyambut Eid Al Adha, marilah kita belajarlah mencukupkan diri dengan apa yang ada pada diri kita hari ini, nescaya insyaaalah kita akan menjadi manusia berbahagia dan dirahmati. Be what you are not who you are!!Selamat Menyambut Eid Al adha.Semoga semuanya berbahagia.

Belajarlah untuk berkata "Cukup"

Nak tambah lagi nasik bang.......errr err.. Cup cup!!!

8 comments:

alifreyes or said...

selamat hari rayyyaaaa

maaf zahir batin

heee

Monkey D Luffy said...

aku 3 pinggan baru rasa cukup

~ujicham~ said...

nice. erk.. CUKUPla ni.

sparkystar said...

adoiyaii..cukup la tu

sang Kelembai said...

Dil, ni aku big brother... Selamat Hari Raya Korban... Jangan lupa Solat fardhu... Jangan lupa tepon lah mak malam raya...

Anyway, nice piece of work !

mountdweller said...

Kerana cukuplah saya kekadang rasa malu nak baca doa iftitah...

Selamat Menyambut Aidil Adha.

Mogen Ali Rico said...

aliff..
Selamat hari raya jugak..ko dah habis peksa lom?

luffy..
Hang pon 3 pinggan..aku ingat aku sorang jew..leh join makan buffet ramadhan laa camnie..tak rugi

uji rashid..
Heheh..ko patut ckp cukup..wari dah terlampau cukup hensem dah tue..lalalla

boy..
aper yang cukup?..nak tahu gak aper yang cukup..

RIzal
Aduhai..ruper2nyer ko sang kelambai..ahaks..insyaAllah aku ttp call mak abah mcm biasa.setiap minggu sekali.Anyway, ko balik klantan ker?paper hal pon kem salam anak sedara aku tue..bayak gambo die nie..nanti aku post

Tuan moundweller,
Boleh saya tahu apa maksud tuan?Saya tak tahu :(


Selamat menyambut Hari Raya Eid AL Adha!!!

M.K is Tun Mamat said...

ahaks... insyallah cukup.. tp manusia mana pernah puas.. cari la makna perkataan ini "Al-Qanaah"...