Wednesday, December 17, 2008

Nasik Ninja



Aku masak smlm sebab aku tensen..Kenapa aku tensen..aku pon tak tahu nape aku tensen..nak datang piyed kot..miahahahah..Hari nie aku masak nasik ninja sebab aku lapar nasik..lagipon ninja suka makan nasik..Ari2 aku makan cekodok..muka dah mcm katak pisang..aku try buat mash potato..tapi tak jadik..last2 aku makan mash potato ngan cekodok..esoknyer..ngan mash2 potato aku gaul ngan cekodok..dah jadi meshodok..

Aku nak tulis resepi nasik ninja nie..sesuai pada bujang2( tun mamat, sparky, luffy & sape2 yang mengaku bujang) dan para suami yang isterinya tinggal berjauhan dari isteri ( aku tujukan khas pada wari + Tuan fly ( boleh ker..wife kene gi kursus 5 hari))..lalala..resepi nie jugak sesuai pada anak2 dara yang suka memasak ( Puan galuh, hanis, qaseh ,anntaj & etc ) dan juga pada makcik pakcik ( uji, uncle moundtweller, makcik melayu angkat & etc) yang teringin nak cuba resepi ala2 ninja utk hidangan makan malam ataupun hidangan sahur. Cara masak mudah..bahan pon tak bayak..nak masak time camping pon boleh..

Antara bahan2nye :-
1) 4 biji bawang merah ( kecik beso terpulang..aku suka beso sebab kupas 2 bijik dah setel)
2) 2 biji bawang putih ( nak letak bayak pon boleh..tapi siaplaa ketiak mesti bau bangkai)
3) lada - aku pakai lada dalam botol jer..
aper lagik..aku pon dah luper..haaa
4) Udang kering - kasik rendam kalu sampai lembut..pastu hancurkan
5) Ayam - ayam kasik hiris kecik2..senang nak kunyahh
6) Sayur - semua sayur boleh kasik taruk..carrot ke, daun kobis ker..daun rambai ker..daun khetom pon boleh.

Cara masak.
1) Panaskan minyak sampai kekuningan
2) kasik goreng itu bawang putih..bila dah bau sedap.masuk bawang merah..
3) Masukkan lada + sos tiram + sos tomato
4) Kasik gaul baek punyer..masukkan ayam..tutup periuk tue dgn menggunakan tenaga dalaman
5) Api jgn kasik besar sangat..kasik suam2 kuku jer..ini membolehkan pengudaraan di dalam periuk tidak kluar dan menyebabkan aroma masakan menyerap masuk ke dalam liang2 stoma daging ayam yang menyebabkan beliau akan lebih empuk dan menarik.
6) Bila dan siap..goreng telur mata kerbau dan hidangkan dgn nasik.Penggunaan kicap amatlah dialu-alukan.Wasabi pon boleh..baru laa ninja..

Petua makcik leha.
1) Time potong ayam jgn lupa selawat..masa nak goreng bawang baca2 laa doa.
2) Lepas potong ayam, gaul dgn tepung dulu dan basuh utk kali kedua.Ini utk buang bau2 hanyir dan bau2 kentut ayam.
3) Jangan menyanyi ketika memasak.Ianya dikhuatiri akan memancarkan rembesan2 air liur ke dalam masakan dan lauk akan cepat basi.
4) jangan kentut ketika memasak..Gas yang tidak elok itu akan masuk ke liang2 stoma ayam dan menyebabkan ayam akan berbau stokin.

* Udang kering tu korang leh simpan balik dalam peti ais..sebab aku lupa nak masukkan..

Sekain

26 comments:

skatype said...

salam bro.
hang snap pic nasi pun cntik..
mmg power ler.
haha..
kagum gua.
rsepi pn nmpk cam best..

skatype said...

nk ker ttorial 2??
bro sure da otai gna IR kn>>

Mogen Ali Rico said...

erkk..nak tu satu kemestian..hehe..terus terang den nie baru nak belajo..photoshop pon baru start pakai..nie pening2 tak habis lagi nie

skatype said...

hahha..
eden pn bru stat blaja..
gna CSS pe??/
ajr ler gua gak..
mmg nk sgt.
n then,,
put you komen in anther IR pic in my blg.
haha

Galuh Cendra Kirana said...

(Isteri balik rumah selepas kursus 5 hari..tolak2 pintu dapo)...TOINNGGGG!!!??? Apaqarhhh?? Nasik Ninjaaa??? Menarik gak nih..Bang...ajar tayunk bang..tolonglahh..nak berguru niiee!! (sambil yaqdishhh2 dahi kat pintu)...Nice dish! nyam nyam...err..garam ner Bie?

hanis said...

ko pun tergolong dalam kategori pakcik2... kerana ko terlupe letak udang kering

sparkystar said...

wowowowowo..akn ku cuba praktik kn,dah leh wat kelas memasak nie..hoyehh

Galuh Cendra Kirana said...

Skatype, jom la join kitorang...Cik Mog ni dah tahap CSS3..sayer baru nak berangkak CSS2..huhu..tu pon ngeja satu2...huhuuhuk. Iejaaa!! Tolong haku sifuuu!! Kak Catlinaaaaaa... help!!!!

sa-ghah said...

nih boleh try nih. tp aku rasa nasi goreng kicap aku lg cepat siap drp nasi ninja ko nih. hahaha.

M.K is Tun Mamat said...

erm... CSS? macam xpernah dgr jek.. hehehe.. ke aku ketinggalan? aku biasa kat CS4 = Creative Suite 4 je... byk nak kena catch up balik ni... tuan guru mogen... sila la ajar hamba ini...

~ujicham~ said...

ape ke he aku dlm kategori makcik. malas aku nak baca. mencik.

mountdweller said...

Salam sdr. mogen,

Tak kah nanti dia berperang di dalam perut, lompat melompat dan tikam menikam?

Huih.. bahaya looo....

saja nak melawak. Terima kasih kerana berkungsi resipi. Rasa nak juga try.

Monkey D Luffy said...

aku nak ko masakkan aku!

Mogen Ali Rico said...

skatype..
den pon baru belajo..takpe..kalo den jumpe tutorial den kongsi2

Puan galuh.
Luper nak bagi tau..lepas makan nasik ninja kesan sampingan die suka lompat2..ala2 mutasi gitu

nis..
aku lom kawen..so takleh dalam golongan ittew

Puan galuh
CS3 , CS4 , CS2 ker..semua sama jer..nanti install plug in baru..baru leh jadi power cam gaban

adek siti nurhaliza..
erkk..silap..adek bery formore..nasik goreng kicap tak macam ninja..aku tak mau

Tun mamat..
Diorg semua terlebih S..aku rasa disebabkan plural so kene tambah S.
Ko nyer photomanis mane mau kasik download?

Uji rashid..
alalala...usyuk2 wary nie..aku terpaksa uji..sebenarnyer aku tak tahu nak masukkan ko dalam golongan mane..maafkan saya..saya budak baru belajar..sila beri tunjuk ajar

Uncle moundweller..
Saya dah makan dua kali..malm semalam dan pagi tadi..alhamdulillah belum lagi bertikam di dlam perut..kalo ade kesan sampingan saya akan bagi tahu..hehehe

luffy,
erkk...apaqarahhhhhhhhhhhhh..ko nak aku masak ape?

anntaj said...

Mogan..nak try yg ni lak...smalam dh buat sekodok tu, rase cam galuh-galuh sikit..;)

boleh buat buku resipi nanti org tak boring nak baca sb terselit unsur kelucuan...hiksss...

nyam..nyam..

DrSam said...

Salam bro,

tak pernah dengar nama resepi tu. Chef wan mesti jeles kalau dia tahu.

Mogen Ali Rico said...

anntaj..
cekodok rasa galuh??..hihihihi..sedap tue..nananana..

buku resepi terselit unsur kelucuan..lagi best kalo ade unsur2 tahyul..alala

Dr Sam,
Chef wan kalo baca nie..menitik air mata tanda kecewaaa..lalala

terunaKota said...

kelaparan adakalanya amat mengenyangkan..

only +RIZAL+ said...

da lerr tgh lapo...
adehh...~~

Mogen Ali Rico said...

terunakota..
mengenyangkan adakalanya amat melaparkan..kata2 pak tua itteww

bro rizal..
nie belum tahap masakan tupai2 bro..boleh pengsan kelaparan

Snowflake said...

Assallamualaikum
Gw make a comeback now. Gw lagian nelaah.. Ric.. sedap banget gambar makanan tuh.. untung aja udah abis ramadhan, kalau tidak kok siang siang gw nyuruhin bibik gw masak didapur.
Wassallam

Mogen Ali Rico said...

SNowflake!!!!!!!!!
Welcome back!! waduhhh mane kok dirimu menghilang dong..udah bersawang blog tue..anyway..glad u come back and start blogging!!!

Yippaa!!!!!

~ujicham~ said...

aku kan baru2 jadi isteri gitew, dah tentu dalam kategori kakak. hik hik hik.

Anonymous said...

bro..pandai plak ko masak..kat umah idok ler nak nolong nyer mok kat dapor..tolong makan..tolong habiskan makanan emang muko engko ler..tapi bro punyer sirap bandong tetap menjadi pujaan hati ku..

Galuh Cendra Kirana said...

Aaaaahaaa..nampak kakiii!!! Takmo..takmo...nak resepi sirap bandung soda Cik Mog yg hebat dan empuk tuuu...please ya? Nakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk!!!

Mogen Ali Rico said...

baek kak uji..
mulai hari ini aku akan memanggil dirimu akak uji rashid al wari

kak leeennnn..
erkk..sajer jer tue sebenarnye menyembunyi bakat terpendam..nak buat camne..akan aku nak masak..aku balik nak makan masakan mak..rindu wehh ayam masak berlada tue..uhuk2..

skill sirap bandung aku makin berkurang sebab dah lama tak buat..aku rasa aku kene belajar buat sirap la pulak..